A Festa do Pan de Cea estrea un roteiro gastron贸mico polos antigos fornos

  • A 23陋 edici贸n deste evento, 煤nico en Galicia de exaltaci贸n deste alimento, foi presentada hoxe na Deputaci贸n de Ourense.

A Festa do Pan de Cea, a cita gastron贸mica m谩is importante no eido do pan das que se celebran en Galicia, estrea este ano unha novidosa actividade como 茅 un roteiro gastron贸mico que percorrer谩 os antigos fornos, "co obxectivo de unir historia, tradici贸n e gastronom铆a, as trazas m谩is caracter铆sticas desta festa que leva celebr谩ndose dende o ano 1992 para exaltar este produto", explicou hoxe o vicepresidente da Deputaci贸n de Ourense, Rosendo Fern谩ndez, no acto de presentaci贸n da 23陋 edici贸n da Festa do Pan de Cea, que tivo lugar na Deputaci贸n de Ourense.

Rosendo Fern谩ndez estivo acompa帽ado polo alcalde de San Cristovo de Cea, Jos茅 Luis Valladares, e polo presidente do Consello Regulador da Indicaci贸n Xeogr谩fica Protexida "Pan de Cea", Carlos Rodr铆guez, quen deron a co帽ecer as actividades previstas para este ano, entre as que destaca a ampliaci贸n da festa a dous d铆as -5 e 6 de xullo-, o citado roteiro polos fornos e demostraci贸ns de coci帽a en vivo, a cargo da coci帽eira Emma Pinal, que ter谩 lugar na xornada do s谩bado, d铆a 5.

M煤sica e gastronom铆a galega de calidade danse cita o vindeiro domingo no campo da Saleta de Cea, unha festa de exaltaci贸n na que est谩 prevista que os panadeiros de Cea produzan para a ocasi贸n m谩is de 2.500 pezas de pan, que acompa帽ar谩n aos produtos de denominaci贸n de orixe que se poder谩n degustar ao longo de toda a xornada: queixos, lac贸n, vi帽os, mexil贸n, pementos e mel. Nesta mesma xornada dominical ter谩 lugar o preg贸n, a cargo da actriz ourensana Gloria Ferreiro, quen ser谩 nomeada "Primeira embaixadora do Pan de Cea".

Rosendo Fern谩ndez dixo que a Deputaci贸n de Ourense "est谩 ao car贸n desta festa, declarada de interese tur铆stico, un evento que promociona a nosa gastronom铆a e a nosa cultura e historia e do que xa existen referencias no s茅culo XIII". Pola s煤a banda, Jos茅 Luis Valladares e Carlos Rodr铆guez lembraron que m谩is do 70% da produci贸n do pan de Cea env铆ase f贸ra de Galicia: a Catalu帽a, Pa铆s Vasco, Cantabria, Madrid, Valencia, Baleares e mesmo diferentes pa铆ses de Europa, "unha expansi贸n de mercado que ten como art铆fices aos panadeiros de Cea, que son os verdadeiros protagonistas desta festa e a quen lle estamos moi agradecidos", afirmou Valladares.

Tanto o Concello de Cea como a asociaci贸n de panadeiros viron nesta festa unha gran oportunidade para a exaltaci贸n dun produto 煤nico, que anos despois obter铆a, de xeito case simult谩neo, un distintivo de calidade a nivel nacional e europeo. Foi precisamente no ano 2004 cando o "Pan de Cea" consegue ser o primeiro con Indicaci贸n Xeogr谩fica Protexida en todo Europa, e dada esta circunstancia constitu铆use o Consello Regulador da IXP Pan de Cea.