O sector agroalimentario de Ourense crece o dobre que o galego

  • As铆 o reflicte o informe sobre comercio exterior neste 谩mbito de actividade econ贸mica, relativo aos 煤ltimos dez anos, presentado hoxe polo presidente da Deputaci贸n de Ourense, Manuel Baltar; a presidenta do C铆rculo de Empresarios de Galicia, Patricia Garc铆a, e o director territorial de Comercio e do ICEX en Galicia, Sergio Prieto.

  • O comercio exterior agroalimentario en Ourense pasou en dez anos de 114 a 131 mill贸ns de euros, experimentando unha taxa de crecemento anual do 10,4 %, con relevancia salientable no sector do aceite.

  • Baltar destacou "a importancia fundamental" que para Ourense ten o sector agroalimentario, salientando que informes como este "permiten realizar proxecci贸ns, analizar tendencias e determinar como as potencialidades engaden valor econ贸mico e social ao territorio".

  • No 谩mbito xeral, as exportaci贸ns en Ourense amosan tam茅n un crecemento continuo, cunha taxa do 12,5% de incremento medio anual, pasando de 591 mill贸ns en 2006 a 815 mill贸ns en 2017.

  • As exportaci贸ns conc茅ntranse en catro pa铆ses: Portugal, Francia, Italia e Reino Unido, destacando un aumento cara a mercados como Su铆za, China, Alema帽a e Xap贸n.

Ourense, 12 de decembro de 2018.- As exportaci贸ns no sector agroalimentario na provincia de Ourense creceron na 煤ltima d茅cada o dobre que en Galicia. As铆 o reflicte o 煤ltimo informe do ICEX, referido ao comercio exterior agroalimentario de Galicia (2006-2017), presentado hoxe polo presidente da Deputaci贸n de Ourense, Manuel Baltar; a presidenta do C铆rculo de Empresarios de Galicia, Patricia Garc铆a; e o director territorial de Comercio e do ICEX en Galicia, Sergio Prieto.

O comercio exterior agroalimentario na provincia de provincia de Ourense pasou en dez anos de 114 a 131 mill贸ns de euros, experimentando unha taxa de crecemento anual do 10,4 %, con relevancia salientable no sector do aceite, cifras que, no 谩mbito xeral, das exportaci贸ns en Ourense amosan tam茅n un crecemento continuo, cunha taxa do 12,5% de incremento medio anual, pasando de representar 591 mill贸ns en 2006 a 815 mill贸ns en 2017. En canto aos destinos, as exportaci贸ns conc茅ntranse en catro pa铆ses: Portugal, Francia, Italia e Reino Unido, a铆nda que se est谩 a producir un aumento cara mercados como Su铆za, China, Alema帽a e Xap贸n.

Sector fundamental

Manuel Baltar destacou na presentaci贸n "a importancia fundamental" que para Ourense ten o sector agroalimentario, salientando que informes como o que hoxe se presenta "permiten realizar proxecci贸ns, analizar tendencias e determinar como as potencialidades engaden valor e dinamismo econ贸mico e social ao territorio". O presidente do goberno provincial -quen remarcou a alianza que mant茅n a Deputaci贸n de Ourense co C铆rculo de Empresarios de Galicia-, citou como exemplos destacados da puxanza do sector agroalimentario na provincia de Ourense a Coren e ao sector vitivin铆cola coas s煤as denominaci贸ns de orixe, citando iniciativas como a desenvolvida onte na Veiga, coa xornada sobre o sector forestal, "porque todo elo contrib煤e a reforzar a aposta polos produtos aut贸ctonos, unha defensa do noso que a Deputaci贸n de Ourense apoia con firmeza".

O informe, segundo explicou Sergio Prieto, sinala como principais sectores de exportaci贸n en Ourense no per铆odo 2006-2017 aos Produtos industriais, que representan un 62,5% do total do comercio exterior, cun crecemento do 11,4%; os Bens de consumo, que supo帽en o 26,7% do total e crecen un 26,7%; o sector Agroalimentario, cun 16,1% do total das exportaci贸ns e un crecemento do 10,4%; e o sector Bebidas, que representa o 2,4% do total e que experimentou un crecemento do 8,7%.

No caso da agroalimentaci贸n o crecemento foi continuo e constante, pasando de 114 mill贸ns de euros no ano 2006 aos 131 mill贸ns de euros no ano 2017, 茅 dicir, unha taxa de crecemento media anual do 10,4%, "o dobre que en Galicia", destacou Sergio Prieto. Por sectores, figuran en primeiro os aceites, que representan o 38,8% das exportaci贸ns agroalimentarias, cun crecemento do 17,6%; o sector de animais vivos, que representa o 24,1% das exportaci贸ns agroalimentarias e que medrou o 20,9%; os produtos c谩rnicos, que representan o 21,2% e creceron o 4,4%; e o sector vitivin铆cola, que representa o 14,8% e medrou o 9,4%.

O sector de aceites pasou de facturar 26 mill贸ns de euros no ano 2006 aos 41,8 mill贸ns de euros no ano 2017, duplicando practicamente as s煤as cifras, e o sector vitivin铆cola presenta un crecemento estable durante estes anos, pasando de rexistrar vendas por importe de 18,9 mill贸ns a 19,5 mill贸ns de euros. Neste sector os vi帽os con denominaci贸n de orixe representan case o 56% da exportaci贸n.

Pola s煤a parte, Patricia Garc铆a agradeceu 谩 Deputaci贸n de Ourense a cooperaci贸n que mant茅n co C铆rculo de Empresarios de Galicia e destacou a relevancia do informe, "que nos permite analizar a internacionalizaci贸n e as cifras de exportaci贸n, s铆ntomas da boa situaci贸n das empresas, porque os datos positivos nestes 谩mbitos significan crecer e ser competitivos".