Cea acolle a s煤a tradicional celebraci贸n gastron贸mica en homenaxe ao seu produto estrela, o pan

  • A XXVI edici贸n desta festa prev茅 a venda de arredor de 3.000 pezas na celebraci贸n deste domingo, 2 de xullo.

  • Manuel Baltar destacou a importancia desta festa "que xira entorno a un produto fundamental da nosa gastronom铆a, cen por cen ourens谩n, e que sup贸n unha homenaxe 谩s nosas tradici贸ns".

Ourense, 29 de xu帽o de 2017.- O Concello de Cea organiza un ano m谩is a s煤a tradicional celebraci贸n gastron贸mica en homenaxe ao seu produto estrela, o Pan de Cea, produto elaborado en forno de le帽a seguindo un proceso artesanal que se transmitiu de xeraci贸n en xeraci贸n. A presentaci贸n desta festa gastron贸mica tivo lugar esta ma帽谩 no Centro Cultural "Marcos Valc谩rcel" da Deputaci贸n de Ourense, acto no que participou o presidente da Deputaci贸n de Ourense, Manuel Baltar; o alcalde de San Cristovo de Cea, Jos茅 Luis Valladares; e o presidente do Consello Regulador da Indicaci贸n Xeogr谩fica Protexida (IXP) "Pan de Cea", Carlos Rodr铆guez.

Manuel Baltar destacou a importancia de continuar a celebrar esta festa que "xira entorno a un produto fundamental da nosa gastronom铆a e da nosa alimentaci贸n, un produto do que os ourens谩ns debemos presumir grazas ao labor que realizan hoxe os panadeiros dos fornos de San Cristovo de Cea e tam茅n o que desenvolveron os das xeraci贸ns anteriores, entre todos contribu铆ron a facer do pan de Cea un produto 煤nico, cen por cen ourens谩n, e que sup贸n unha homenaxe as nosas tradici贸ns". A Deputaci贸n de Ourense apoia a "promoci贸n e a exaltaci贸n deste festexo entorno ao Pan de Cea, onde o protagonista 茅 un produto exclusivo, non hai ning煤n outro pan que te帽a esta consideraci贸n e que dure tanto en tan boas condici贸ns", sinalou o presidente do goberno provincial.

Carlos Rodr铆guez, quen explicou a programaci贸n prevista para a XXVI edici贸n da Festa do Pan de Cea, sinalou que o programa de actividades deu comezo o pasado domingo coa celebraci贸n dunha andaina solidaria, e proseguir谩 o s谩bado, 1 de xullo, coa celebraci贸n da cuarta edici贸n da Ruta dos Fornos, unha experiencia gastron贸mica por cinco antigos fornos de pan en Cea. En cada un deles, os visitantes poder谩n degustar xunto co pan, dun vi帽o pertencente a algunha das cinco Denominaci贸ns de Orixe galegas. A ruta estar谩 amenizada por unha charanga e grupos de m煤sica tradicional.

Ao d铆a seguinte, o 2 de xullo, ser谩 a xornada grande da celebraci贸n, na que a IXP prev茅 vender arredor de 3.000 pezas deste produto. Os actos comezar谩n 谩s 10.00 horas cun pasarr煤as a cargo de charangas e, 谩s 12.00 horas, ser谩 a recepci贸n de autoridades para continuar co coa lectura do preg贸n 谩s 12.30 horas, que nesta edici贸n correr谩 a cargo da reposteira Merchi Rodal e o coci帽eiro Carlos Parra, do programa televisivo Larpeiros.

Ao igual que aconteceu en anteriores edici贸ns, o acto central da celebraci贸n estar谩 seguido pola homenaxe aos panadeiros xubilados do municipio de Cea, para seguir con m煤sica da man de Troula Group-Pandereteiras de Cea, actuaci贸n que dar谩 paso ao tradicional xantar popular. Pola tarde, as actividades continuar谩n 谩s 20.15 horas cunha degustaci贸n popular de mexill贸ns, doados por Amegrove SC, xunto co Pan de Cea, para rematar coa actuaci贸n dunha orquestra.

Pola s煤a banda, Jos茅 Luis Valladares agradeceu a colaboraci贸n da Deputaci贸n de Ourense, "para poder desenvolver esta celebraci贸n que ten por obxectivo dar a co帽ecer o produto estrela que temos en Cea porque o noso pan 茅 un manxar en t贸dalas mesas nas que est谩 presente".

Na actualidade hai "17 fornos no rexistro de elaboradores da IXP, a铆nda que dentro de pouco tempo vaise a incorporar un forno m谩is", dixo Carlos Rodr铆guez. En canto 谩 produci贸n, o presidente do Consello Regulador da Indicaci贸n Xeogr谩fica Protexida asegurou que "no ano 2017 roldamos as 700.000 pezas, dos cales un 45% da produci贸n vai para f贸ra de Galicia, a铆nda que hai alg煤ns fornos que venden o 90% f贸ra de Galicia".

O proceso artesanal de elaboraci贸n do Pan de Cea consta de seis fases: amasado, repouso, divisi贸n da masa, reamasado, enfornado, cocci贸n e rever.