92 mill贸ns de super谩vit na industria agroalimentaria de Ourense, clave na econom铆a provincial

O sector move a quinta parte das exportaci贸ns totais da provincia e supera os 150 mill贸ns de euros en volume de negocio exterior.

A suma da agroalimentaci贸n e da elaboraci贸n de bebidas sost茅n m谩is da cuarta parte (27,3%) de todo o sector industrial da provincia, con m谩is de 3.200 postos de traballo, o que fai que, coas achegas do sector agr铆cola e da silvicultura, se eleven a 8.330 empregos.

"A an谩lise deste sector anticipa a nova traxectoria do Observatorio Econ贸mico Ourens谩n da Deputaci贸n, que o vindeiro mes de outubro estrea un novo formato como plataforma web multiling眉e para mellor aproveitamento dos contidos", afirma Manuel Baltar.

Ourense, 16 de setembro de 2016.- A industria agroalimentaria da provincia de Ourense xera 92 mill贸ns de euros de super谩vit comercial, signific谩ndose como actividade clave da econom铆a ourens谩. As铆 o reflicte o 煤ltimo estudo do Observatorio Econ贸mico Ourens谩n, unha ferramenta que a Deputaci贸n de Ourense desenvolve para a an谩lise econ贸mica, laboral, empresarial e social da situaci贸n econ贸mica da provincia nas s煤as comarcas. O Observatorio nace da implicaci贸n das instituci贸ns (Deputaci贸n e Inorde), a universidade e o 谩mbito empresarial, e na s煤a elaboraci贸n interv茅n un equipo multidisciplinar de profesionais e universitarios especializados.

O 煤ltimo informe do Observatorio analiza o sector agroalimentario e reflicte que este sector move a quinta parte das exportaci贸ns totais da provincia de Ourense e supera os 150 mill贸ns de euros en volume de negocio exterior. A suma da agroalimentaci贸n e da elaboraci贸n de bebidas sost茅n m谩is da cuarta parte (27,3%) de todo o sector industrial da provincia con m谩is de 3.200 postos de traballo, o que fai que, coas achegas do sector agr铆cola e da silvicultura, se eleven a 8.330 empregos.

O presidente da Deputaci贸n de Ourense, Manuel Baltar afirma que a an谩lise deste sector "anticipa a nova traxectoria do Observatorio Econ贸mico Ourens谩n, que o vindeiro mes de outubro estrea un novo formato como plataforma web multiling眉e, para mellor aproveitamento dos contidos".

Segundo o estudo, o sector agroalimentario ourens谩n at贸pase "en plena fase expansiva" e est谩 a reforzar o seu rol como "actividade b谩sica, estrat茅xica e avanzada". Estas concusi贸ns bas茅anse no no super谩vit comercial que xera na provincia (92 mill贸ns de euros); na dimensi贸n que ten sobre o conxunto do comercio exterior ourens谩n (153,15 mill贸ns de euros, inclu铆ndo o sector agr铆cola e a silvicultura, cifra equivalente ao 20% das exportaci贸ns totais de Ourense e ao 6% das galegas); na contribuci贸n 谩 creaci贸n e ao mantemento de emprego (8.330 postos de traballo), e no voluminoso censo de empresas (587, o que significa que impulsa o 27,3% do sector industrial da provincia).

A primeira xanela gr谩fica sobre os sectores chave da econom铆a ourens谩 resume nun 煤nico documento os datos m谩is relevantes do sector agroalimentario. O Observatorio da Deputaci贸n de Ourense vincula a puxanza da industria alimentaria 谩s magnitudes logradas no 谩mbito econ贸mico e laboral e tam茅n 谩 capacidade para non deterse nos anos da crise econ贸mica (creou un 13,6% de emprego entre xullo de 2009 e o mesmo mes de 2016, a dobre velocidade que a media galega, limitada ao 6,3%).

Segundo os 煤ltimos datos dispo帽ibles, a industria agroalimentaria e a elaboraci贸n de bebidas son a ocupaci贸n de 3.267 traballadores na provincia. Pero a dimensi贸n laboral multipl铆case ao engadirlle as afiliaci贸ns da agricultura e as da silvicultura, que coas anteriores (agroalimentaci贸n e bebidas) dan como resultado 8.334 postos de traballo, o 8,2% das afiliaci贸ns totais da provincia de Ourense.

Gran motor e forte especializaci贸n

O sector, no que o sistema produtivo ourens谩n aporta unha de cada cinco empresas galegas -cando a contribuci贸n media da provincia no conxunto da econom铆a 茅 do 10%-, est谩 a ser un dos grandes motores do comercio exterior, do mercado laboral e da actividade empresarial.

Unha das trazas da industria agroalimentaria ourens谩 茅 a forte especializaci贸n e a moi elevada concentraci贸n. O 74% das empresas te帽en como foco de negocio a fabricaci贸n de produtos de panader铆a e pastas alimenticias. Para visualizar o seguinte chanzo hai que descender ata o 13% de representatividade que acadan as industrias de procesamento, elaboraci贸n ou conservaci贸n de produtos c谩rnicos.

A compo帽ente estrat茅xica do sector agroalimentario queda retratada no peso relativo que ten sobre o conxunto da industria. En d煤as comarcas, Terra de Trives e Terra de Caldelas, mesmo se achega ao 70%; en outra (A Baixa Limia) anda preto do 60%; e en d煤as m谩is (O Ribeiro e Viana) case representa a metade de todo o sector industrial. Ourense 茅 claramente o territorio galego no que a agroalimentaci贸n pondera m谩is sobre a totalidade da industria, tal e como se reflicte no dato de que son ourens谩s sete das doce comarcas galegas con maior proporci贸n de empresas alimentarias e de bebidas.

A primeira infograf铆a sobre o sector agroalimentario da provincia (x煤ntase coa documentaci贸n), abre a secuencia de presentaci贸ns visuais sobre as actividades chave da econom铆a ourens谩; 谩 que se engadir谩 a posta en funcionamento, no pr贸ximo mes de Outubro, da plataforma web anteriormente mencionada.